lørdag 1. mars 2014

Hvordan virker en Betalingsanmerkning?

Hva er en betalingsanmerkning?


En betalingsanmerkning er en merknad registrert på deg som person (eller på et foretak) om at du (eller foretaket) har en ubetalt inkassosak, forliksdom, utlegg, lønnstrekk eller er konkurs. Å være registrert med en slik merknad vil ofte føre til at du kan få avslag hvis man søker om for eksempel kreditt, lån eller abonnementer hos ulike bedrifter.


Når slettes en betalingsanmerkning?


En betalingsanmerkning slettes når saken er mer enn 4 år eller umiddelbart etter at den er fullt oppgjort. Som hovedregel skal ikke anmerkningen brukes i kredittopplysningsvirksomhet lenger enn 4 år. Slettefristen regnes fra den dato opplysningen første gang ble lovlig registrert.


Omtvistet krav


Hvis du er uenig i kravet, skal inkassobyrået ikke rapportere saken videre til kredittopplysningsbyråene som en betalingsanmerkning. For at kravet skal bli registrert som omtvistet anbefaler Datatilsynet at du sender en skriftlig klage til inkassobyrået, hvor du forklarer hvorfor du mener kravet er feil.


Varsel om registrering av anmerkning

Dette er et forhåndsvarsel for å fortelle deg at kredittopplysningsbyrået har mottatt en betalingsanmerkning til registrering. Når en betalingsanmerkning blir rapportert inn til kredittopplysningsbyråene vil den ikke vises ut i en kredittsjekk før det har gått 30 dager, slik at du skal ha mulighet til å rette opp eventuelle feil.

Har du spørsmål eller innsigelser rundt kravet, må du ta kontakt med inkassoselskapet som har rapportert inn saken.


Når blir en inkassosak sendt kredittopplysningsbyråene?


For privatpersoner (og enkeltpersonforetak (ENK) som kun er registrert i Enhetsregisteret) skjer dette 30 dager etter at inkassobyrået har tatt rettslig skritt.

For næringsdrivende (foretak) skjer dette 30 dager etter at saken er sendt til inkasso.

Kredittopplysningsbyråene har ikke lov til å registrere omtvistede krav.



(kilde: lindorff)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Velkommen til Lån uten sikkerhet! Dette er et moderert kommentarfelt og alle kommentarer må godkjennes. Vi tillater ikke SPAM!